Warmte en gezelligheid met Fernande: doe het zelf voor een prikje

Grote witte kerstkrans

Benodigdheden: isomo vorm - wattenschijfjes - kopspeldjes
Werkwijze: vouw een wattenschijfje dubbel tot een ‘bloem’. Prik op de isomovorm. Herhaal dit tot de vorm goed gevuld zit.

Kleine witte kerstkrans

Benodigdheden: isom vorm - kleine plastic diepvrieszakjes
Werkwijze: knip de diepvrieszakjes onderaan open zodat ze bovenaan én onderaan open zijn. Knoop één voor één de zakjes rond de vom. Schuif goed dicht tegen elkaar. De uiteindjes bovenaan vormen een mooi geheel.

Hang op aan de muur of plaats op je kersttafel met een mooie kaars in een stolp. Héél sfeervol.

Stacks Image 241

Zwarte tafelversiering

Benodigdheden voor de theelichthouders: oude jampotten, inmaakpotten,... - lijm - zwarte kanten stof
Werkwijze: reinig de potten extra goed. Kleef de kanten versiering onderaan de potten. Wissel gerust af in motiefjes, maar houd het bij één kleur. Tip: kies in de zomer voor wit.

Benodigdheden voor de kandelaars en dienblad: oude kandelaars (loop eens de kringwinkel binnen) - oud dienblad - spuitbus zwarte verf
Werkwijze: schuur eventueel de kandelaars - spuit kandelaars én dienblad in zwart. Combineer met de theelichthouders. Echte kerstcharme!

Stacks Image 246

Gezellig Tafelen

Spankelend aperitief en hapjes van Joke

Christmas Blush

Ingrediënten :
5 cl Lillet rosé - 10 cl prosecco - 1 granaatappel - 1 peer (Doyenne)
Bereiding :
- doe 1 ijsbol en 1 eetlepel granaatappel in een wijnglas.
- snij de peer in fijne plakken en doe er twee plakjes peer bij aan de zijkant.
- schenk Lillet en vervolgens prosecco erbij.
- voor de zoetemondjes kan er nog een theelepel cassis/grenadine bij.
- dien op.

Gevulde bol met mangoslaatje en kip
Ingrediënten: 1/2 mango - 1/2 groene appel - 1/2 rode paprika - Wat korianderblaadjes - 2 eetlepels gesnipperde rode ui - 1 grote tas quinoa of couscous - 1 kipfilet in kleine blokjes - Fijngesnipperd teentje look
Olijfolie - P+z -Kipkruiden - 2 verse limoenen - 8 plastiek bollen
Bereiding :
Spoel de quinoa/couscous en kook in groentebouillon. Giet af en laat afkoelen.
1 lp olijfolie verhitten. Look en kip toevoegen, kort bakken, kruiden met kipkruiden, laat afkoelen.
Mango, appel en rode paprika in fijne blokjes snijden.
Meng fijne blokjes met quinoa/couscous
Overgiet met sap van 2 limoenen en 2 eetlepels olijfolie.


Cadeautje met kaas en ham
Ingrediënten : Een plak Oud Brugge kaas van 1,5 cm dik - 5 grote plakken ontvette ham - Filodeeg

Bereiding :
Oven voorverwarmen op 150°.
Snij uit de kaas balkjes van 1,5cm breed en 4cm lang.
Snij de ham in repen van 4cm breed en 6cm lang.
Omwikkel het balkje kaas met ham.
Pak in met een fijn blaadje filodeeg (plak toe met water).
Bak een kleine tien minuutjes in de oven.
Dien warm op.

Hindesteak met amarettosaus en krokante aardappelen van Anita

Ingrediënten aardappel: 300g aardappelen - boter - 1 ei - 1 eigeel - bladpeterselie - bieslook - p&z - 4 vellen filodeeg - sesamzaadjes

Werkwijze: maak puree van de aardappelen. Hak de kruiden fijn en voeg toe. Plooi het filodeeg dubbel. Schep er wat puree op. Maak een rol en plak dicht met eigeel. Smeer ook eigeel bovenaan. Bestrooi met de desamzaadjes. Bak 8 min in een op 180° voorverwarmde oven.

Ingrediënten hindesteak: 1 hindesteak per persoon - boter, p&z - 1/2 bokaal wildfond - 5 lpl porto - 2 kl amaretto - citroensap - sausbinder

Werkwijze: kruid de hindesteaks en bak ze aan weersijden 2 min. Laat 4 min rusten in aluminiumfolie. Maak de bakresten los met de wildfond, porto en amaretto en laat inkoken. Breng op smaak met memer en zout en citroen. Bind eventueel met de suasbinder.

Dien op met wintergroentjes.

Kerststol voor de kerst- of nieuwjaarsbrunch van Kim

Ingrediënten: 1 rol marsepein (de liefhebber kan dit ook zelf maken!) - 330 f bloem - 30g gist - 1 el amanelpoeder - 1,8 dl lauwe melk - 20g suiker - mespunt kaneel - 1/2 ei - zout - 50g roomboter op kamertemperatuur - 1/2 kl verbeteraar (poeder) - evt 1 el fijngehakt gekonfijt fruit - rasp van 1/3 citroen - evt 100g rozijnen - ei (om te doreren)

Werkwijze voor het deeg: Meng alls behalve : boter - zout - verbeteraar - citroenrasp - gekonfijt fruit en rozijnen
Na het mengen ook deze ingrediënten toevoegen BEHALVE de rozijnen. Kneed het deeg. Eventueel NU de rozijnen toevoegen. Laat op kamertemperatuur rijzen tot het deeg ongeveer dubbel van volume is.
Deeg even doorslaan en kort bewerken.

Werkwijze voor het vormen van de stol:
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Bol even het deeg op. Rol 2/3 van het deeg uit met de deegrol. Plaats de rol marsepijn in het midden van het deeg. Maak het niet uitgerolde stuk van het deeg nat met losgeklopt ei. Vouw het uitgerolde deeg over de marsepein en druk aan op het niet uitgerolde stuk. Maak dat het deeg rondom goed gesloten is. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Doreer met het eigeel. Laat rijzen. Bak gedurende 15 min in een op 200° voorverwarmde oven. Verlaag de temeratuur. Dek het brood af met bakpapier en laat 10 minuten verder baken op 175°.
Bestrooi na het bakken met poedersuiker.

Vzw De Mandelbode Uitgeverij - Markegemstraat 80 - 8720 Wakken - T 056 60 87 74 - E info@demandelbode.be - privacy